2011-07-20

I´m not gonna cook it but I´ll order it from Zanzibar

bakklara är igång igen, efter ett uppehåll är jag riktigt sugen på att stöka till i köket igen! Dessa bakdagar stavas y o g h u r t g l a s s !
- enkelt, supergott och så många varianter att välja emellan.
I förrgår gjorde jag rabarberglass & jordnötsglass, båda glassarna blev ganska isiga (kanske för att man somnade och glömde att röra om varannan timme..?) Hur som helst så gifte sig smakerna väldigt bra med varandra och med en glassmaskin skulle det bli hur bra som helst :)
rabarberglass:
till ca 6 pers. 15 min + 4 h i frysen
300 g (2-3 stjälkar) rabarber
1 dl strösocker
1 msk vatten

1-2 dl vispgrädde
2 st ägg
0,5 dl florsocker
1 tsk kanel
3-4 dl turkisk yoghurt 10%

Skär rabarberna i 1-2 cm tjocka skivor, lägg i en kastrull tsm med vatten. Låt koka upp och häll sedan i socker. Låt puttra till rabarbern har blivit helt mjuk och går sönder, ca 7 min.
Låt rabarbern svalna! (sätt ner kastrullen i kallt vatten i diskhon)

Vispa grädden, lägg i ägg, florsocker och kanel. Blanda ner den turkiska yoghurten & till sist, rör ner den avsvalnade rabarberkompotten. Rör om ordentligt!

Häll glassen i en 2 liters glassbutt och in i frysen! Rör om första gången efter en timme, sedan varannan timme 4 gånger, annars isar sig glassen lätt. Det bästa vore ju om man hade en glassmaskin, vill haaaa!

jordnötsglassen gjorde jag en väldigt liten
sats av, som jag sedan åt som kvällsmål :
1 dl turkisk yoghurt
½ dl fil/creme fraiche
1½ msk jordnötssmör
½ banan i skivor
2 msk jordnötter + riven kokos till dekorering

Blanda ihop allt förutom jordnötter & kokos. In i frysen 2 h, dekorera sedan med jordnötterna & kokosen.
- ät och njuuut! Nästa gång jag gör den, vilket kommer bli väldigt snart, kommer jag att ta ett osaltat jordnötssmör, smakade lite för mycket salt i denna. Annars en toppenkombo alltihop! Om jag ska bjuda på jordnötsglassen kommer jag nog använda mig av "Skippy", ett sockrigt och sött creamy jordnötssmör & även tillsätta grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar